Derfor er det godt at gøre sig nogle overvejelser om, hvornår dit barn skal have sin første telefon. Når først barnet får ideen i hovedet, er der ingen vej tilbage, og så er det vigtigt, at du er velforberedt.
Hvad gør de andre forældre?
Mobiltelefoner er et af de områder, hvor du med fordel kan forsøge at danne fælles front med de andre forældre. Tal sammen om, hvornår I synes, børnene skal have mobiltelefoner, og overvej hvilke regler og begrænsninger, der skal være. På den måde garderer I jer mod ”jamen de andre må godt”-argumentet, som kan være enormt effektivt.
Hvis I i klassen har en fælles aftale om at vente lidt med telefonerne, kan I formentlig skyde det et par år. Alternativt kan I blive enige om at undgå de nyeste og smarteste modeller, så telefonerne ikke bliver statussymboler, som lukker nogle børn ude fra fællesskabet. Ingen børn i 6-7 klasse har brug for en iPhone 7, så den tendens bør I forsøge at modarbejde. Du skal samtidig være opmærksom på, at de fleste børn når at ødelægge den eller de første telefoner relativt hurtigt, så der er ingen grund til at købe den dyreste model, hvis den ender i vaskemaskinen et halvt år senere. Der findes mange telefoner til børn, som har de vigtigste funktioner, men som ikke koster kassen.
Har dit barn brug for en telefon?
Når du skal beslutte, om dit barn har brug for en telefon, bør du også kigge på, hvad barnets behov er. Er telefonen bare en fiks idé, eller gavner det rent faktisk barnet at have en telefon?
Hvis barnets venner har en telefon, kan det være rigtig fornuftigt at investere i en, så barnet kan være med til at lave aftaler og følge med i vennernes fællesskab. Derudover har mange skilsmissebørn stor nytte af en mobiltelefon, hvis den ene forælder børn langt væk, så de kan holde kontakten med vennerne i ferier og weekender.
I andre tilfælde kan barnet dog sagtens klare sig uden en telefon, og så kan det være fornuftigt at vente.
Hvilke regler skal I have?
Hvis du har besluttet dig for, at det er tid til barnets første mobiltelefon, skal du overveje, hvilke begrænsninger du skal sætte.
En god idé er at have loft på forbruget og på køb i apps, så du ikke pludselig får en kæmperegning.
Som udgangspunktet har barnet brug for lidt tale og sms. Fri sms er efterhånden inkluderet i alle aftaler, så det kan I eventuelt vælge at have. Hvis telefonen er en smartphone, skal der også en smule data til, men her kan I også sætte begrænsninger. Hvis I har wifi derhjemme, er det begrænset, hvor meget data der er brug for, så lær hellere barnet at spare på det.