legetøj

Sådan hjælper legetøj barnets udvikling

Gennem leg udvikler dit barn balance, sanser og motorik. Disse egenskaber er nødvendige for at kunne udforske verden og have overskud til at lære nye ting. Når barnet udforsker sit legetøj for at opnå nye færdigheder og kompetencer, er det både leg og udvikling. Derfor er det en god ide, at du som forælder sætter dig ind i, hvilket legetøj der bedst stimulerer og udfordrer dit barn på hvert enkelt alderstrin. Læs med her og lær mere om, hvordan legetøj indvirker på dit barns udvikling.

Alderssvarende legetøj

Legetøj spiller en vigtig rolle i at hjælpe dit barns fysiske og psykiske udvikling på vej. Forskellige former for legetøj gavner på forskellige måder, og dit barns udbytte af at lege med legetøjet afhænger i høj grad af, hvor gammelt barnet er. Hver aldersgruppe har nemlig gavn af forskellige slags legetøj.

Fra dit barn bliver født, og til det når 2-års alderen, leger det hovedsaligt alene. Små børn er meget optagede af at udforske deres egen krop og blive fortrolige med omgivelserne. De knytter sig stærkt til deres legetøj, som de oftest ikke er interesserede i at dele med andre. For babyer er folde-ud-bøger og billeder med enkle motiver, uroer, farverige bamser, bjælder, rangler og klokker ideelle former for legetøj.

Når barnet er 3-6 måneder gammelt, opdager det at kunne bruge begge hænder. Derfor er legetøjet hjælpsomt, når barnet skal lære at koordinere sine bevægelser. Her må legetøjet gerne have forskellige former og strukturer, så der er noget at udforske for barnet.

Legetøj er en stor hjælp, når barnet skal træne forskellige færdigheder, og efterhånden som barnet nærmer sig 1-års alderen, bliver bolde, legetøj med lyd, og alt, der kan åbnes og lukkes i stigende grad populært. Legetøj, der ændrer lyd og form, når barnet leger med det, er også gavnligt. Når barnet nærmer sig 2-års alderen, er funktionslegetøj positivt udviklende. Det kan for eksempel være farver og papir, spand og skovl, ler, puslespil og sangbøger.

Efterhånden som barnet bliver ældre, begynder det i højere og højere grad at lege med andre børn. Det er naturligvis noget, der for alvor styrker de sociale færdigheder. Her er en sandkasse med redskaber et godt sted for børnene at lege sammen, og ligeledes er fingermaling og perler hyggelige måder for børnene at udfolde sig på.

Udvikling gennem leg

Fælles for alle alderstrin er, at barnets naturlige trang til at lege styrker og beriger deres fysiske, følelsesmæssige, sociale, sensoriske og intellektuelle udvikling. Leg med legetøj er derfor en essentiel del af dit barns udvikling. Hos Legeakademiet er de eksperter i netop udviklende legetøj for børn. Uanset dit barns køn, alder, udviklingstrin, og interesser, giver Legeakademiet mulighed for at lege med kvalitetslegetøj, der stimulerer barnet, lige præcis der, hvor han eller hun er i sin udvikling.

Legeakademiet arbejder ud fra ideen om, at det bedste legetøj er 90% barn og 10% legetøj. På trods af den fordeling, er legetøjet en meget essentiel del af barnets udvikling gennem leg. Derfor har Legeakademiet særligt fokus på legetøj, der har en lærende og udviklende indvirkning, og deres mission er at lege børn klogere. Legetøj handler nemlig om meget mere end blot underholdning og tidsfordriv.

Legetøj er yderst nyttigt som et motorisk hjælpemiddel. For eksempel styrker boldspil grovmotorikken, balancen og hånd-øje-koordinationen, mens logikspil byder på god hjernegymnastik, der stimulerer barnets koncentration, og træner den logiske sans. Rollelege, som leg med dukkehuse, bilbaner og udklædningstøj, udvikler barnets fantasi, og det er desuden en god måde for barnet at lære om sociale relationer på. Barnet lærer at tænke abstrakt gennem tegne- og maleredskaber og perler, som også lader barnet udforske sin kreative sans og bearbejde dagens indtryk.

Generelt set er legetøj positiv læring, som skal få dit barn til at reflektere tankemæssigt eller kropsligt, og dermed udvikle sig til at vide mere, eller udfordre sig selv mere. Legetøj, som er både sjovt, lærerigt og udviklende, og som giver dit barn mulighed for at være kreativ, sætter fantasien i gang, og træner vigtige evner inden for motorik og balance, er derfor ganske uundværligt i dit barns opvækst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *