Sådan får du dine børn til at børste tænder

Det er de færreste forældre, som ikke har oplevet, at børn ikke altid er lige glade for at børste tænder. Er det en udfordring, som du kan nikke genkende til, så er der heldigvis hjælp at hente. Der er nemlig mange gode råd, som man kan følge, hvis man vil have sine børn til at børste tænder. Vi har sammen med tandlægeportalen Tandbud.dk, hvor du kan finde en billig tandlæge samlet de bedste råd.

Vær tålmodig og vis forståelse i forbindelse med tandbørstning

Vil du have dine børn til at børste tænder, så kommer du sjældent særligt langt med at råbe og skrige. Derimod kan du gøre tandbørstning til en succes, hvis du er tålmodighed og viser forståelser over for dine børn. Det bør aldrig blive nødvendigt at skulle holde sit barn fast for at klare tandbørstningen. Skulle det være tilfældet, så vil det være bedre at udskyde tandbørstningen til et senere tidspunkt. Det er nemlig vigtigt, at tandbørstning bliver en god oplevelse for barnet, hvis barnet skal kunne føle sig komfortabel.

Ros og anerkend dit barn

Har dit barn klaret tandbørstningen uden en masse postyr, bør du rose dit barn for den flotte indsats. Det er en realitet, at ros og anerkendelse er en effektiv strategi til at gøre børn trygge ved at børste tænder. Børn tager ros og anerkendelse til selv, selvom man ikke altid kan mærke det.

Skab en god atmosfære og giv barnet tryghed

Tandbørstning behøves ikke nødvendigvis være noget, der foregår på badeværelset. Hvis dit barn foretrækker at børste tænder i stuen, værelset eller køkkenet, så bør du lade barnet gøre det. Skal det være hyggeligt at børste tænder, kan du evt. lade dit barn se en film eller lytte til musik samtidig. Det kan være med til at give ro på, og det giver barnet tryghed.

Faste rammer og rutiner er vigtige

Børn foretrækker generelt faste rammer, og det gælder også i forhold til tandbørstning. Ligesom det gør sig gældende for voksne, så bør børn også børste tænder 2 gange om dagen – henholdsvis morgen og aften. Tandbørstning bør altid have en varighed á 2-3 minutter, så man er sikker på, at man kommer hele vejen rundt med tandbørsten. Det er samtidig vigtigt, at barnet er indforstået med, hvor vigtigt det er at børste tænder hver dag. Når dit barn når en vis alder, kan du tage en stille og rolig snak med barnet om, hvorfor det er så vigtigt at børste tænder. Senere hen skal du også præsentere dit barn for tandlægen, hvilket også kan blive en udfordring. Som udgangspunkt skal børn begynde at gå til tandlæge omkring 1-årsalderen. I visse tilfælde kan det dog være en god idé at besøge tandlægen, før barnet når 1-årsalderen.

Belønninger virker

Som forældre kan du med fordel lokke dine børn med diverse belønninger, hvis de børster sine tænder hver dag. Når det drejer sig om belønninger til børn, så har størrelsen og værdien ikke nødvendigvis den største indflydelse. En belønning kunne f.eks. bestå i, at dit barn får en ny bamse eller actionfigur. Husker du at belønne dit barn jævnligt, så vil du opleve, at dit barn bliver mere tryg og glad for at børste tænder.

Comments 36

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.