3 typer legetøj du skal være særligt opmærksom på

Som forælder har man mange vigtige opgaver i forhold til sine børn. En af dem er at værne om deres sundhed – ikke bare i forhold til en varieret kost og regelmæssig motion, men også med hensyn til de ting, der omgiver børnene i deres hverdag. Herunder legetøjet.

Selvom man umiddelbart skulle tro, at produkter henvendt til børn som udgangspunkt er harmløse, er det nemlig desværre ikke altid tilfældet. Især i 3 specifikke tilfælde er der grund til at være særligt opmærksom.

Arvet legetøj

Meget legetøj består af en række forskellige bestanddele i form af plast, træ, metal og overfladebehandling som maling, lim eller lak. Heldigvis er der i EU en lang række grænseværdier for indholdsstoffer der skal være overholdt, for at produkterne kan godkendes til børn. Faktisk er der stoffer, hvis forekomst er helt bandlyst i legetøj.

Det gælder eksempelvis de plastblødgørende ftalater, som er bevist hormonforstyrrende. Det har derfor været forbudt at benytte i produktionen af legetøj til børn siden 1999. Meget legetøj går dog i arv og særligt legetøj af plast, fordi det er både holdbart og nemt at rengøre.

Har dine forældre eller du selv gemt legetøj af plast fra din egen barndom, kan det derfor være en god idé at kassere dette og erstatte det med noget nyt. Det gælder i øvrigt også legetøj af træ med lak eller maling, da begge dele kan indeholde bly og andre tungmetaller, som i dag er forbudte – men måske ikke var det i 1980’erne.

Legetøj med duft

Særligt legetøj til de ældre børn kan være tilsat dufte. F.eks. bløde gummidyr med en duft af jordbær eller søde bamser, som dufter af vanilje. Kunstige duftstoffer er dog som udgangspunkt altid problematiske i forhold til børn, da de kan fremkalde allergi. Ikke nødvendigvis her og nu, men på længere sigt. Mange allergier opstår nemlig i kraft af længere tids kontinuerlig påvirkning.

Undgå derfor så vidt muligt legetøj, der er tilsat parfume – og læg legetøjet til udluftning indtil den kraftigste lugt er forsvundet, hvis der ikke er nogen vej udenom.

Vær i den forbindelse også opmærksom på, at meget modellervoks ligeledes er tilsat duftstoffer. Vælg i dette tilfælde i stedet gerne sundere alternativer.

Dækgynger

I 2005 blev hjemmelavede gynger af dæk frikendt for at udgøre en risiko for børnene. 10 år senere skiftede Miljøstyrelsen dog kurs og begyndte i stedet at tilråde, at man udelukkende benytter specifikke produkter til det formål, det er tiltænkt – hvilket betyder, at bildæk ikke benyttes til børneleg.

Årsagen er, at der i bildæk forekommer en masse tilsætningsstoffer, som ikke nødvendigvis harmonerer med et sundt børneliv. Særligt bly kan skade hjernen og selvom børnene naturligvis ikke putter gynger af bildæk i munden, er der alligevel en del kropskontakt mellem dette og børnenes hænder, arme og ben. Særligt i sommerperioden.

Vil du læse mere om Miljøstyrelsens undersøgelser og gode råd til gyngestativer, kan du gøre det her. Dermed har du mulighed for at holde dig helt opdateret på sund børneleg uden farlig kemi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.